Хронология на едно огнище: Истината за заразените медици във Видин

0

Медиците от болницата във Видин имат печалната съдба да бъдат част от заразените с коронавирус в страната здравни лица, които са на първа линия в борбата със заразата.

На 1 април, на редовния брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса, ген. Мутафчийски  е запитан как се действа при установен случай на болен с коронавирусна инфекция. Отговорът му е: „При установен случай на коронавирус, се установяват контактни лица от първи ред, които могат да бъдат пациенти или колеги. Задължително трябва да се направи изследване в поне 24 часа и да се извърши дезинфекция в самите отделения. …“

На същата дата е установен първият случай в област Видин – мъж на 56 години. РЗИ вземат проби от целия екип и ги изпращат до лабораторията на Националния център за заразни и паразитни болести. Изследвани са само 3 от пробите, на лица, които са имали оплаквания. Останалите изобщо не са били приети.

На 4-ти април, медицинска сестра от спешната помощ във Видин споделя в репортаж на Bulgaria on air, че и е отказан тест за коронавирус, въпреки че е била в пряк контакт с първия потвърден случай в областта. Марияна Върбовска е поставена под задължителната домашна карантина, но няма как да разбере дали и тя е заразена. Тя казва: „Бяхме с екипите съответно маски, очила, всичко, което е предназначено за тази цел при контакт със съмнителни пациенти.“

„Пробите са над 20, което е излишно да се хабят реактивите за такива проби.“ – казва директорът на столичното РЗИ в същия репортаж.

На 5-ти април, ген. Мутафчийски обяснява: „Може би вече са пристигнали пробите на около 25 лица- медицински персонал от видинската болница, след като около 30 март се откри такъв случай там и сега има вече достатъчно основание да бъде направено PCR-изследване на персонала. Ще бъде извършено днес във Военномедицинска академия.“

На 7 април ген. Мутафчийски отново обяснява : „ако има отделения установен случай се тестват всички контактни лица от първа линия.”

На 12 април, като по учебник, вече имаме „ взрив“ във Видинската болница. Тогава лекар от неврологично отделение с вече проявени симптоми на пневмония е диагностициран с коронавирус инфекция.

„Тъй като до предишния ден е бил на работа, се прецени за целесъобразно всички колеги от отделението да бъдат изследвани. И така накуп се намериха всички, които са заразени“, обясни в предаването „Здравей, България“ д-р Ивета Найденова, прокурист на болницата. Освен медици от неврологичното отделение има инфектирани лаборант, лекар от Спешното отделение, санитар и медицинска сестра от друго отделение.

На 17 април, заради случаите на заразени медици, се прави реорганизация в болницата. За да не се остави населението без жизненоважното неврологично отделение, се разкрива ново такова, а в сегашното си остават всички хора, които са били до момента там.

„Изследваме целия състав, тези които са отрицателни, остават да работят, но няма да оставим население без спешна помощ, особено при невролозите. Знаете, тя няма как да бъде отложена. Тя е животоспасяваща.“, коментира по време на редовния брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На 20 април, 8 дни след „взривът“ в неврологичното отделение, той е излязъл и извън пределите му. Решено на всички около 450 човека, които работят във Видинската болница да бъдат тествани за Covid-19, съобщават от областната администрация. Решението е взето на работна среща с част от членовете на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска, предвид положителните проби за Covid-19 на медицински специалисти от болницата във Видин.

Междувременно става ясно, че четирима обитатели на дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец са заразени с Covid-19. Епидемиологичното проучване е показало, че един от възрастните, които живеят в дома, е бил настанен в неврологичното отделение на видинската болница, която е огнище на зараза заради вътреболнична инфекция. Домът е поставен под карантина.

Чия е отговорността?

На 23 април главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира ситуацията с вътреболничните инфекции и обърна внимание, че те възникват не в отделенията, където лекуват болните с Covid-19, а в други отделения. По думите му това говори, „че противоепидемичните правила не се спазват навсякъде и рискът от контакт с инфектирани пациенти се подценява.”

На 24 април, след направена проверка във видинската болница, директорът на столичното РЗИ д-р Пенчев, обяви на редовния брифинг, че „25 заразени медицински специалисти са били в различни отделения”. Както в много други болници и във видинската болница едни и същи специалисти работят и в отделенията и на кабинет и в спешното приемно отделение. Според доктор Пенчев, такова разпространение може да стане само, „ако са снижени изискванията за ползване на дезифенктанти и носене на предпазни средства”.

Същият ден Доц. Кунчев: „Те мерките до сега трябваше да се спазват, ако бяха сега нямаше да е такова положението. Тези които си мислят, че не се отнася до тях – ето какъв е резултата. Не ми е приятно да го казвам на колегите, но и сега има места, на които личните предпазни средства не се ползват както трябва. Няма болница, в която да няма и то от най-висок клас и ако се ползва както трябва резултатите ще са на лице.“

Според генерал Мутафчийски „не е възможно причината за това да е, че  медицинският персонал няма защитни облекла.-  „Даже имат в запас и то в големи количества. Вчера се докараха поредните в логистичния щаб над 4хил. костюма, които се разделиха в 13-те активни области и това се прави ежедневно…“

24 дни след първият установен случай, заразените медицински лица в видинската болница са 31.  Според здравните власти, виновни за епидемичния взрив, са пострадалите от него. Информацията е събрана и публикувана в сайта „Право и здраве“.

Прегледана: 2860

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече