Родители в петиция: Връщането на децата в училище е немислимо!

0

Над 3000 родители на български учиници вече са положили подписите си в нарочна петиция срещу идеята за връщане на децата  в училище по време на активна пандемия от коронавирус, научи About.bg. Те твърдят, че са силно разтревожени от обсъжданата възможност децата да бъдат върнати в класните стаи.

Ето и аргументите на родители:

„В ситуацията на епидемия от COVID-19 считаме, че подобно решение би застрашило сериозно децата ни. А и не само тях, а още няколко групи в обществото – родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство. Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията.

Считаме, че е неосъществимо и несъбирането им накуп, като по този начин е невъзможно да се изпълнят и препоръките на СЗО за физическа дистанция. Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно.

Престой в разстояние на няколко часа на 24-26 деца (или дори и на половината от тях) в затворено помещение, обезмисля само по себе си физическата дистанция, защото е неизпълнима в тези условия. Допълнително времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли, практически обрича децата на заразяване.

Впредвид гореизброените факти Ви призоваваме към следните решения:

1.Учебната година да завърши с дистанционно обучение.

2.Учениците от VII-ми и XII-ти клас да се явят в училище само в деня на провеждане на НВО при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

Вярваме, че ще поставите на първо място здравето и живота на всички ни и така ще се избегне още по-високата заболеваемост в страната. Вярваме, че няма да допуснете компрометиране на всички усилия до тук, положени от правителството, от нас, от учениците и от учителите за овладяване на пандемията и защита на населението.Родители веднага организираха петиция срещу връщането на учениците в клас с мотива, че в ситуацията на епидемия от COVID-19 подобно решение би застрашило сериозно децата. „А и не само тях, а още няколко групи в обществото – родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство“, започват в петицията си те. Според тях носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст, тъй като те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията. По тази причина те считат, че е неосъществимо и несъбирането им накуп, като по този начин е невъзможно да се изпълнят и препоръките на СЗО за физическа дистанция.

От изказване на премиера Борисов преди дни стана ясно, че учениците в 4-и клас и в 10-и клас могат да завършат дистанционно, но не стана ясно дали те могат да минат без изптити.

Към момента няма решение за връщане на ученици в училище, съобщиха от МОН. Министерството започва срещи със синдикати, директори, учители, родители, за да се вземе решение както за завършването на годината, така и начина на провеждане на изпитите.

Прегледана: 3001

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече