Радев потърси сметка на Правителството за харчовете около епидемията

0

 Държавният глава поска публичен регистър на разходите по кризата с вируса

Президентът Румен Радев поиска да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса, научи About.bg. Според него това трябва да става при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране.

„Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията“, посочва държавният глава в своя позиция, изпратена до медиите.

Според него месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ.

„В същото време, за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес. Затова следва да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства“, отбелязва още той.

Радев смята, че следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред, изтъква президентът.

По думите му крайно време е да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред. Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза.


 [P1]зи

Прегледана: 3025

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече