Министър Караниколов: Дренки ли да ни дадат ОАЕ?

0

Първоначално ОАЕ предлагали само фурми, но после изпратили и медицински консумативи

На 13 април от Националния оперативен щаб съобщиха, че страната ни е получила голяма хуманитарна помощ от ОАЕ, която включва защитни облекла и медицински консумативи, припомня About.bg. Седмица по-късно обаче, разследване на „Биволь“ разкри, че по-голямата част от дарението е фурми. Тази част от пратката не беше спомената от управляващите.

„Фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Проверете какво произвеждат в Дубай. Бих се учудил, ако производител на фурми ни продаде дренки“. Така коментира министърът на икономиката Емил Караниколов сделката, при която България трябваше да получи медицински консумативи от ОАЕ срещу български храни, но се оказа, че голямата част от пратката са фурми, информира в. „СЕГА“.

Доставката на тонове фурми от Обединените арабски емирства, представени невярно като медицински консумативи, звучи като виц. Разследване на „Биволъ“ показа, че медицинските стоки са само 3 тона, а останалото количество са фурми, предадени на Българския червен кръст.

Новината за сделката бе обявена с апломб на 13 април. Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че по инициатива на две български фирми – „Интръст“ и „Градус“, е била извършена замяна на 32 тона храни за ОАЕ срещу 15 тона медицински консумативи. Той изтъкна, че количеството консумативи е много сериозно, тъй като включва предпазни средства, маски, ръкавици и костюми, а всички разходи по бартера са били платени от частните фирми.

По-скандално в случая остана впрягането на цялата държавна машина около частна акция на две фирми, при това съвсем неслучайни. „Интръст“ е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, а „Градус“ е основана от Иван и Лука Ангелови. „Биволъ“ откри връзка между Иван Ангелов и земеделската министърка Десислава Танева – през 1998 г. двамата са били в управата на „Екарисаж-Тенево“. Така логично възниква въпросът какви цели са преследвали двете дружества със сделката и защо са мобилизирани две министерства – на земеделието и икономиката, с мощна пиар подкрепа от кабинета, да им помагат. Залогът явно е бил голям, защото заради безсмислената разходка до Абу Даби министър Караниколов трябваше да остане в 14-дневна карантина заради коронавируса.

Пред БТВ министърът се опита да обясни странната си разходка до ОАЕ така: „Нека ви разкажа историята – преди две години България и ОАЕ започнаха отношения, каквито досега не сме имали. Основен предмет на нашия стокообмен е наши храни да стигнат на техния пазар, както и реципрочно – техни на нашия. Това, което се случи, е, че две наши фирми и техни фирми си предоставиха стоки, а моята работа беше да се срещна с колегата и да обсъдим епидемията от коронавируса и да дадем ясен знак, че дори този вирус няма да спре този стокообмен.“

Караниколов даже обясни, че първоначалната идея на бартера не е включвала въобще медицински консумативи. Но когато в ОАЕ разбрали, че изпитваме недостиг на такива изделия, решили да помогнат. “И хората най-благородно закупиха консумативи и ни ги дариха. Призовавам медиите да проверят дали ще стигнат до хората, които се нуждаят.“, каза той, цитиран от в. „СЕГА“.

Прегледана: 2693

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече