Българи бойкотираха сезонната работа в Англия заради Covid-19

0

Фермите не обезпечават сезонните работници с предпазни облекла

Аграрният сезон във Великобритания е на ръба да бъде провален заради отказ на български и румънски сезонни работници във връзка със заплахата от коронавирус, научи About.bg от българи  на Острова. 

В повечето от фермите земеделският сезон вече е започнал. Проблемът е, че почти никъде не са осигурени защитни облекла, предпазни маски и ръкавица. Единствената хигиенна мярка са поставените диспенсъри с дезинфектанти.

Още в началото, когато коронавирусът стигна до Европа, много от работниците от България отказали да се върнат при английските си работодатели. Други рискували и отишли, но като видели липсата на предпазни мерки, се прибрали по най-бързия начин към родината.

„Единствената мярка, която е взета към момента, е по настояване на тукашното Здравно министерство и тя е за обособяване на т.н. „санитарни лагери“ във всяка ферма, където евентуално ще се изолират работници със съмнение за коронавирус.

Проблемът обаче е, че във фермите няма лекар. Най-близкият здравен кабинет е на около 10 км. Транспорт до там има, но сезонните работници почти не говорят английски и настава пълна суматоха. Като цяло англичаните гледат доста високомерно на извънредните мерки по света и имат теория, че по-добре да прекарат вируса и да се приключва“, разказа Любомир Стоенчев, който е супервайзър във ферма в Уелс.

По думите му шокът в тамошните супермаркети е голям. Рафтовете са празни. Няма дори провизии от първа необходимост. На касите не се позволява да се закупуват повече от три артикула от хранителен вид. Дезинфектанти няма, единствено се предлагат портативни такива по 50 мл. Течният сапун от 0.40 пенса вече е поскъпнал на 3.00 паунда.

Прегледана: 2695

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече