Световната преса: Китай продължава престъпно да крие информация за коронавируса

0

Докато светът се бори да ограничи пандемията от коронавирус без да предизвика нова Голяма депресия, Китай задържа важна информация, която би спасила животи и би смекчила значително икономическата катастрофа, която сега заплашва да вкара в бедност стотици милиони хора по света, пише Уолтър Расъл Миийд за Wall Street Journal, цитирани от Investor.bg.

Не става въпрос за първоначалното потулване от страна на китайската Комунистическа партия, което позволи на местна епидемия да се превърне в най-лошото глобално бедствие от десетилетия. Новата измама е още по-нагла. Китай продължава да подправя в големи мащаби жизненоважна информация за пандемията.

Доказателствата идват от различни източници. В засекретен доклад за Белия дом разузнавателната общност в САЩ заключава, че Китай снижава броя на заразените и смъртните случаи. Британското списание Economist сравни статистиката, която Китай обявява, с тази от други страни и откри, че числата се променят драматично в резултат от политически събития, като уволнение и заместване на местни ръководители. Използвайки консервативни допускания, доклад на Дерек Сизърс от Американския предприемачески институт оценява общия брой на установените случаи на зараза с коронавирус в Китай на 2,9 млн. в сравнение с официално обявените от Пекин 82 хил. Ако Сизърс е прав, броят на случаите, които Китай крие, е по-голям от отчетените в останалия свят.

Тези данни са важни. Без точна информация за броя и местонахождението на случаите, включително такива без симптоми, е много по-трудно за останалия свят да установи основни факти за болестта и разпространението й. При отсъствието на точна информация от Китай е много по-трудно да се прецени кога е безопасно да се вдигнат блокадите на други места.

Почти напълното спиране и последващо постепенно рестартиране на съвременните икономики е нещо, което никога досега не е било правено. Никой не очаква Пекин или което и да било друго правителство да направи всичко, или поне повечето неща, правилно от първия път, но достъпът до реална информация за това какво се случва в Китай би могъл да спести на много други държави скъпи грешки. След като през декември и януари китайската политическа култура на потайност стовари ужасните новини пред света, сега тя осуетява световните усилия за справяне с болестта.

Насърчително е, че сътрудничеството между американските и китайските учени, които изследват коронавируса, е на по-добро ниво. Докторите навсякъде работят, за да разберат и лекуват тази мистериозна зараза като част от безпрецедентни глобални усилия за постигането на една обща цел. В началото на април водещи китайски учени призоваха САЩ и Китай да работят заедно в борбата с пандемията. Група от водещи американски учени и бивши отговорни фактори призоваха за същото.

Въпреки че някои учени работят заедно, Пекин продължава да държи жизненоважна информация в тайна от своя народ и останалия свят. Китайските лекари, учени и независими журналисти печелят световна репутация за своята компетентност, честност и кураж. Действията на правителството ще навредят на глобалното реноме на Китай за години напред.

Това, което тревожи най-много Пекин, е общественото мнение у дома. Двата източника на легитимност на Комунистическата партия – технократските й умения и способността да увеличава китайския престиж в чужбина – са поставени на изпитание както от епидемията, така и от провала на правителствената реакция спрямо нея.

След седем десетилетия на власт партията все още зависи от управленска система, която съчетава произволни правила, брутална репресия, изумителна корупция и огромни измами и злоупотреби. Избухването на коронавируса, прикривано колкото е възможно по-дълго от местните клики, разкри много ярко пропастта между внушителния имидж, който Пекин се стреми да поддържа, и отвратителната реалност на еднопартийното управление.

За да отклонят общественото внимание, китайските ръководители прибегнаха до обичайните инструменти: прикриване на информация, потушаване на дискусиите за бедствието и разпалване на националистическите настроения. Проблемът е, че стъпките, които Пекин смята за необходими, за да заздрави властта си у дома, драматично влошиха китайските икономически перспективи и международна репутация.

Китай, който стана важна световна сила чрез използване на, а понякога и злоупотреба с правилата за свободна търговия и глобалните вериги на доставки, сега сече корените на собствения си бизнес модел. Ако разходите за правене на бизнес в Китай включват излагането на гибелни шокове като коронавируса, „Направено в Китай” вече не се отплаща. Ако Пекин може да лъже толкова гласовито и неправдоподобно за пандемията, могат ли частните инвеститори или чуждите правителства някога да разчитат на неговите обещания?

Светът не се нуждае от пропагандни доставки на често безполезното китайско медицинско оборудване. Той се нуждае от това Пекин да казва истината. За съжаление, Китай не може да говори честно със света без да го прави със собствения си народ. Това е нещо, което комунистическата партия никога няма да стори.

Прегледана: 3183

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече