Първи жертви на кризата: Галя Щърбева аут от Нова тв

0

Едно от емблематичните лица на Нова телевизия – говорителката Галя Щърбева, е освободена от медията заедно с още няколко свои колеги, научи Lupa.bg. Щърбева е била уведомена, че временно няма да е част от екипа в началото на седмицата заради опит на канала да оптимизира разходите си.

Заради необходимостта от икономии в кризата свалени от ефир са още водещата на сутрешното предаване в събота „Събуди се“ Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа й – Галя Щърбева и Мария Йотова. Продуцентката на съботния екип Станимира Иванова и репортерът Живко Консантинов също са свалени от ефир. Освободени са и двама оператори и един монтажист.

„Казаха ни, че телевизията трябва да направи около 30% съкращения. Затова се възползват от члена в Кодекса на труда, който бе въведен с извънредното положение, и първо ни свалят от екран за 15 дни, а след това ще имаме възможност да се запишем на трудовата борса“, коментираха неофициално журналистите пред медиите. И признаха, че никой не е искал да ги уволнява – това било временна мярка.

В ефир остава неделният екип на предаването „Събуди се“, чиято водеща Мартина Ганчева се присъедини към медията в края на октомври 2018 г. Нейните рейтинги са по-високи.

Репортерът на Нова Живко Константинов също временно е отстранен от медията

Директорката на отдел „Информация“ в Нова телевизия Ива Стоянова коментира: „Никой от колегите не е съкратен. Трудовият кодекс ни дава възможност да ги сложим в престой за 15 дни. Ще видим какви опции ще имаме по-нататък след кризата“. Според приетите промени в Кодекса на труда със Закона за извънредното положение „работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение“.

Само преди две седмици единият от новите собственици на телевизията Кирил Домусчиев предупреди, че заради кризата с коронавируса се очакват фалити на „медии, включително телевизии“. Причината е срива на рекламния пазар. В момента водещите медии реализират с над 75% по-малко от предвидените рекламни приходи, въпреки увеличените рейтинги.

Това принуди Би Ти Ви още в средата на март да преустанови излъчването на всички външни продукции. Нова изчака цял месец, но очевидно вече започва известни съкращения в екипа си. Най-вероятно до дни и Би Ти Ви ще съкрати репортери и оператори, твърди източник на Lupa.bg от медийния сектор. Същевременно от Нова все още не са преустановили излъчванията на рейтинговите си външни продукции.

Прегледана: 3242

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече