Как да намалим с 99% риска от инфекция с Covid-19 (Безценните съвети на д-р Дейвид Прайс, лекар от първа линия в Ню Йорк)

0

Как да защитим себе си и близките си от коронавирусна инфекция? Уикенд публикува мнението на д-р Дейвид Прайс от клиника в Ню Йорк, който се бори с COVID-19 на фронтовата линия вече повече от месец. Пред „Фокс Нюз“ той просто и ясно обяснява как да се намали рискът от инфекция с внушителните 99% и да се спре разпространението на вируса.

Нашата болница приема около 20 на сто от всички пациенти на COVID-19 в Ню Йорк. Моята работа е да реша кого да изпратя на механична вентилация и за колко време и докога. Целта на изказването ми не е да плаша, а да разкажа за това заболяване така, че да намаля страха и да вдъхна увереност. Аз самият работя по цял ден само с пациенти, заразени със Covid-19. Всеки ден научаваме нещо ново за вируса: узнаваме все по-добре и по-добре как се държи.
Уникалността на този коварен вирус се крие във факта, че той не е познат на човешкото тяло. Това, което знаем със сигурност е, че повечето пациенти със Covid-19 имат три симптома с различна степен на интензивност: температура, кашлица и болки в гърлото. Заболяването може да продължи от 5-6 до 14-15 дни.

Как се заразява с COVID-19?

При огромно мнозинство от случаите това става при продължителен контакт със заразен човек или с такъв, който е в инкубационен период. Почти 99,9 на сто от инфекциите възникват в резултат на физически контакт между ръцете и заразена повърхност, а след това физически контакт с лицето ви – очи, нос или уста. Смята се, че е възможно да се заразите по въздуха, но в момента наблюденията показват, че по този начин може да се прихване вирусът само ако сте на много близко разстояние от заразен човек за дълго време, тоест за 15-30 минути. Но пак повтарям: огромното мнозинство от инфекциите се случват именно чрез физически контакт и последващ контакт с лицето. Това е много важен момент.
И той наистина е много обнадеждаващ. Защо? Защото знаем точно пътя, по който вирусът навлиза в нас. Намирайки се в болница с голям брой пациенти с Covid-19 всеки ден, аз съм сигурен, че няма да се разболея, защото познавам тази верига от последователности и затова знам как да се държа.

Какво трябва да направите, за да не се заразите?

• Първото е постоянно да следите къде са вашите ръце в момента и дали са чисти. Необходимо е постоянно да се използва дезинфектант. Не често, а постоянно, десетки пъти на ден! Влизате в асансьора и натискате бутона – дезинфектант. Отваряте врата – дезинфектант. Ако няма дезинфектант, всички действия могат да бъдат извършени с лакът. Всеки път, след като докоснем повърхност, която е била докосвана от други хора, трябва да дезинфекцираме или измиваме много старателно ръцете си. Това е най-основното правило! Една пациентка ми каза: „Сигурно по 15 пъти на ден се чистя с дезинфектант!”, на което аз й отговорих: „Но госпожо, това е много малко – трябва да го правите поне 3 пъти повече!”

• Второто най-важно нещо е да не докосвате лицето си с ръце и съзнателно да следите за това. Ние докосваме лицето си през цялото време, без дори да го забелязваме. Според статистиката човек докосва несъзнателно лицето си между 75 и 120 пъти на ден. Здрависали сте се с някого без да знаете, че този човек е болен от Covid-19, а след това сте докоснали лицето си? Това е – вие също се разболявате!
Как да се тренирате за такова осъзнаване? Един от начините е да започнете да носите маска. Идеята не е, че ще ви предпази от инфекция (тъй като в повечето случаи е невъзможно да се заразите през въздуха), а именно да се научите да не докосвате лицето си. При това може да бъде всякаква маска (може просто да завържете шал на лицето си) – това ще действа като тренажор. Когато сте с маска, просто спирате да докосвате лицето си.
Затова един прост съвет: когато излизате от дома, винаги носете маска. Тези две неща заедно: да поддържате ръцете си чисти и да не докосвате лицето си са невероятно мощни начини да се защитите.
Те ще бъдат ефективни в 99,9 на сто от случаите. Разбира се, има 0,01 на сто от пациентите, които са се заразили по някакъв странен начин и никога няма да разберем как се е случило това, но за вас е достатъчно да направите тези две неща, за да защитите себе си и вашите близки.

• Трето – нямате нужда от респиратор. В болницата нося респиратор само когато съм в стаята с пациента и правим специални процедури, които карат пациента да кашля, за да изчисти дихателните пътища от излишната слуз. През останалото време нося обикновена маска. В Хонконг и Сингапур спазването на тези правила (носенето на хирургическа маска при нормални взаимодействия с пациенти и носенето на респиратор само по време на специални процедури, като отводняване на дихателните пътища) не доведе до нито един случай на заболяване сред медицинския персонал. Да, някои от медицинския персонал на клиниките в Ню Йорк се разболяха, но това са хората, които влизаха в контакт с пациенти при липса на защитна екипировка. Например преди 4 седмици, когато никой друг не знаеше, че при много хора вирусът е в инкубационен период. Терапевтите, контактували с пациенти повече от 15 минути, взели проба с тампон от синусите и др. Сега в нашата болница няма нито един случай на инфекция сред медицинския персонал. При нормални условия: на улицата, в магазина, респиратори изобщо не са необходими.

• Четвъртото е социалната дистанция. Стойте на разстояние 1,5-2 метра един от друг. Не е много трудно и не променя живота ни толкова много. Просто правило, но изключително ефективно. Когато отидете в аптеката или в магазина, не е необходимо да заставате плътно зад гърба на човека, който стои на опашка. Застанете на няколко крачки от него.

Не се страхувайте от околния свят

Ако разберете и приемете тези четири прости правила, страхът изчезва. Не се страхувайте от външния свят, не се страхувайте от съседа си. Струва ми се, че знанието на тези четири правила дава усещане за свобода. В крайна сметка е ужасно, когато хората, които остават да работят в магазини, в пощенската станция и т.н. (тези, които са най-застрашени от разболяване) се възприемат като врагове. Когато разберете, че единственият начин да се заразите е, ако докосвате лицето си с мръсни ръце или ако сте твърде близки с болен човек за дълго време, това премахва ненужните страхове и дава огромно облекчение. Хората, които работят в магазините и доставят храна или пакети до дома ви, не са врагове, а герои.

Какво да правите, ако сте болни?

Ако имате треска, изолирайте се от останалата част от семейството. Всички членове на семейството трябва да започнат да следват все същите четири правила в домашното пространство. Настоявайте за това – тя е и за тяхната, и за вашата сигурност.
Ако е възможно, изолирайте заболелия в отделна стая. Ако трябва да напусне стаята си, например, за да се храни, първо трябва да измие ръцете си и да си сложи маска и по възможност – ръкавици. След това, след хранене, всички повърхности, които е докоснал, трябва да бъдат дезинфекцирани. Важното е да не създавате дългосрочен контакт.
Затова не се страхувайте да сте в един апартамент с болен роднина – просто следвайте тези прости препоръки. Има две изключения от това предписание: ако в семейството ви има човек с повишени рискове, например, много възрастен човек или някой, който наскоро се е подложил на химиотерапия, по-добре е да изолирате този човек в отделна стая, за да изключите за него абсолютно всички контакти с болни. Ако обаче това е напълно невъзможно, тогава е необходимо да се съблюдава изключително строга изолация на този човек от болния.

Може ли да се излиза?

Питат ме дали може човек да се разхожда навън, когато в много градове това не е препоръчително. Аз казвам: „Да! Моля ви! Но просто следвайте правилата по-горе”. Дезинфекцирайте ръцете след контакт с повърхности и не докосвайте лицето.


Когато се разхождате в града – не се приближавайте до други хора по-близо от 2 метра. Но поздравявайте! Усмихвайте се! Никой няма да зарази никого само като излиза навън. Единственото предупреждение: не започвайте да се отнасяте пренебрежително към този нов начин на взаимодействие с външния свят. Проблемът е, че когато на хората им е казано, че могат да се правят определени неща, те се отпускат и пренебрегват правилата. И носете маска, за да не докосвате лицето си.

Относно дезинфектантите

Covid-19 умира от всякакви дезинфекционни средства. В условията на дезинфекция не е много упорит. И е необходима само малка капка дезинфектант, за да бъде ликвидиран вируса.

Необходимо ли е веднага да се перат или дезинфекцират дрехите, с които сме били на улицата?

Не. Аз като лекар, който е в помещение с пациенти по 12 часа на ден, разбира се, пера дрехите си след смяна, но за тези, които просто излизат навън, няма нужда да перат връхните дрехи.

Какво определя продължителността на инкубационния период?

Продължителността на контакта. Например медицинският персонал без защита в приемното отделение може да се разболее след два дни. Ако е имало кратък контакт с човек с леки симптоми, инкубационният период може да продължи до 14 дни. Регистрирани са малко случаи, когато инкубационният период е продължил по-дълго. Ето защо, ако има подозрение, че сте били в контакт с болен човек, но след две седмици болестта не се е проявила по никакъв начин, най-вероятно не сте били заразени.

Относно лекарствата

В нашата болница вече не използваме ибупрофен. Има няколко проучвания, които потвърждават, че ибупрофенът влошава нещата. В случай на заболяване, вземете ацетаминофен (парацетамол). Говоря за домашно лечение. В никакъв случай не приемайте медикаменти, за които просто се чули в някое предаване по телевизията – това може да е опасно за вас. Без да ви ги изпише лекар или фармацевт, не приемайте тежки лекарства! Разбира се, през цялото време приемайте витамини като профилактика – те укрепват имунната система.

Какви прогнози могат да се направят сега?

Най-вероятно социалната изолация ще продължи от 3 до 9 месеца. Това е дълго време. Но опитът на всички големи градове, които са преживели най-силните избухвания на пандемия, предполага, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изглади кривата на разпространение на коронавируса.
Намалете броя на случаите, за да избегнете пренаселеността в болниците. Мисля, че самоизолацията е явление, което просто трябва да приемете като начин на живот през следващите няколко месеца – 3, 5, 8… Сега, когато знаете правилата за поведение, няма причина да се паникьосвате. Това е просто нов начин за взаимодействие помежду ни и с външния свят. Основното е да свикнете с новите правила. Щом правилата станат навик, новите норми вече не изглеждат толкова трудни и страшни. Помнете – най-важното е да останете живи. Затова просто спазвайте правилата и бъдете отговорни!

Кога да отида в болницата?

Един от най-често задаваните въпроси от пациенти е „Кога да отида в болницата?” Единственият отговор е: ако имате силно затруднено дишане.
Какво да правим в другите чести случаи:

Имам температура – НЕ
Мисля, че имам коронавирус – НЕ
Направих тест и се потвърди коронавирус – НЕ
Имам постоянни болки в гърлото – НЕ

Много от тези, които идват в нашата болница, просто ги изпращаме вкъщи, защото нямат проблеми с дишането. Най-често след 3-4 дни не вече се чувстват значително по-добре. Много от тези, които идват със затруднено дишане, се приемат, а след 5-7 дни също се прибират вкъщи. Т.е., от всички пациенти, които идват с Covid-19, само 10 на сто се нуждаят от хоспитализация. И само 1-3 на сто се нуждаят от използването на медицински вентилатори. По-голямата част от тези, които се поставят на изкуствена вентилация, се възстановяват за период от 7-10 дни.

Няма стари, няма млади – еднакво опаен е за всички!

Мисля, че трябва да уточним един друг съществен въпрос, по който цари масово невежество – какви възрастови групи обхваща болестта? Абсолютно от всички възрастови групи идват в нашата болница, лежат в болницата и на механична вентилация: 23-годишни, 35-годишни, 45-годишни, 75-годишни – и повечето от тях с абсолютно отсъствие на всякакви хронични заболявания.


В самото начало на пандемията имаше заблуждаващо убеждение, че болестта засяга само възрастните хора и хората със сериозни заболявания (диабет или рак), но това се оказа, че изобщо не е вярно. През последните три седмици работя само с пациенти с Covid-19 и виждам абсолютно всички възрастови групи. Над 30% от пациентите в тежък стадий нямат никакви съпътстващи заболявания.
Възрастните и тези на преклонна възраст, са малко повече и за тях е малко по-трудно. Но има и много пациенти на по 35 години. Имахме случай и на 20-годишно момиче, спортистка, чиято имунна система бе срината. Има много млади хора, които боледуват тежко, и има възрастни хора, които се справят бързо.


Затова е важно да се знае – не е вярно, че Covid-19 е опасен само за хората над 65-годишна възраст. Еднакво опасен е за всички! В нашата болница днес изписахме 82-годишна жена, която оздравя, а почина 39-годишен мъж. Така че не възрастта е основния фактор, а общото състояние на организма, на имунитета, на развитието на вируса в организма. Шега с този вирус не бива! Дори да сте млад и пращящ от енергия, не си мислете, че сте безсмъртни и ако не спазвате правилата, няма да е опасно за вас!

Прегледана: 3144

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече