77% от българите смятат, че правителството се справя с мерките по отношение на COVID-19

0

Данни от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл” сочат, че 77% от българите смятат, че правителството се справя в малка или голяма степен по отношение на коронавируса. 22% са на обратното или дори крайно противоположното мнение. Има и незначителен дял на колебаещи се, видя about.bg.

Преди близо месец, непосредствено преди въвеждането на извънредното положение, в тогавашния сондаж с идентичен въпрос, 60% намираха действията на правителството за добри или много добри.

Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми. 22% от запитаните българи, свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си. В 14% от случаите се споделя временно спиране на работа, при 8% работният ден е намален.  А 9% казват, че  загубили работата си.

Това е сериозен ръст спрямо предишните две седмици – в края на март онези, които декларираха, че са загубили работа, бяха 3%, седмица по-късно, бяха 6%.

Общо 69% от пълнолетните българи в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавируса. А 27% сега не се боят от заразата, при 38% в средата на март. Има и известен дял, които се колебаят. Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало възможните размери на заплахата.

В същото време обаче 55% от хората смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена. Преди въвеждането на извънредното положение обаче онези, които намираха заплахата за преувеличена бяха много повече – 72%.

От запитаните 57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно. Също толкова вярват, че тази промяна ще е към повече сътрудничество, докато 31% очакват повече конфронтация.

Общо 78% заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. А 20% по-скоро отказват или съвсем отказват правата им да бъдат ограничавани. Точно преди извънредните мерки съотношението беше 83% срещу 16%.

Проучването е проведено на 6 и 7 април сред 901 пълнолетни български граждани.

Прегледана: 2812

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече