Проф. Аргирова: От навлизане на коронавируса ни спасяват ограничителните мерки (Само с маски навън и да се спазва личната хигиена)

0

Едно от най-изтъкнатите имена във вирусологията у нас – професор Радка Аргирова коментира данните по отношение на проведените тестове на 1016 полицейски служители, които станаха повод от Националния оперативен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет сред българските граждани, видя about.bg.

„Очаквах тези резултати. Още в края на февруари, когато все още едва се говореше за този вирус у нас – тогава беше рано да правим изследвания за антитела. Вече минаха два месеца оттогава, а все по-често и по-често забелязваме пълно съвпадение между резултатите от изследванията за антитела и резултатите от вирусния товар – т.н. PCR. Разбира се, говоря за хора, които имат вече оплаквания. Това не ме изненадва, защото вирусът все още не е навлязъл в нашата популация. Това е много полезно изследване. Ако има повече такива – с още по-широки контингенти, би било чудесно“.

Ненавлизането на вируса „се дължи изключително на ограничителните мерки“, които са били ппредприети рано:

„Това означава, че ние трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките по отношение на личната хигиена и личното носене на предпазните средства. Може би е възможно малко да се охлабят тези мерки, мисля че е възможно, които са предприети – да си седим вкъщи, но само с маски трябва да се ходи и да се спазва абсолютно личната хигиена. Няма как иначе да бъде спрян един вирус, който се разпространява по капков път“.

Няма гаранция, че полицаите, чиито проби днес са отрицателни, няма да се заразят, предупреди вирусологът. Тя работи с двама бизнесмени, които предложиха масово тестване, за да може постепенно да се връщат на работа тези, служители, които са с отрицателни резултати.

Аргирова коментира, че при IgM тест с положителен резултат, трябва да се направи и PCR тест. 

Прегледана: 3633

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече