Без върба и Благодатен огън тази година

0

„Спестените  разходи ще предоставим за борбата със заразата COVID-19”, каза  митрополит Гавриил и поясни, че тази година ще се раздава на вярващите от Благодатния огън, останал в храмовете от миналата година.

Той посочи, че  свещениците и църковните служители ще съблюдават по Великденските празници да се пази дистанция. Дядо Гавриил поясни, че на Разпети петък плащаницата няма да е върху маса, под която преминават хората с провиране, а ще бъде вдигната от четирима души в четирите й краища и така, под нея вярващите ще минават.

„Правим го не толкова заради зараза, защото в храма няма зараза, а да няма упреци”, посочи митрополит Гавриил. Той беше категоричен, че от общата лъжичка, с която се дава Светото Причастие човек не може да се зарази. В подкрепа на думите си той разказа, че починалият неотдална сръбски епископ от COVID-19  се е причастявал от общ потир с трима свещеници, но те не са  заразени, което по думите му говори, че епископът се е инфектирал  извън църквата. По думите на митрополит Гавриил няма заразени от  приемането на причатието от една лъжичка. 

Факт е, че църквите и манастирите не сме затваряли. Факт е, че нашите свещеници  и митрополити се стараят да се спазват хигиенните мерки, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че много от владиците са осигурили маски, за да ги раздават безплатно на тези от вярващите, които нямат.

Прегледана: 2809

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече